poniedziałek, 21 stycznia 2013

Verrines

Chodza za mną od jakiegoś czasu i przymierzam się do zrobienie w końcu i podania na kolację. Oto, co znalazłam w sieci:

Zbiór różnych pomysłów: LINK


Z twarożkiem, łososiem i kiełkami stir-fry
Źródło
Mango i marchewka 
Źródło
Z krewetkami
Źródło
Z avocado i twarożkiem
Źródło
Z ricottą, gruszką i orzechami
Źródło
XXX
Źródło
Truskawka, vanilia i panna cotta
Źródło
XXX
Źródło
Thai
Źródło
Cukinia i pomidorki
Źródło
Bezglutenowe z papryką
Źródło

niedziela, 20 stycznia 2013

Kanapeczki

Dzisiaj na kolację zrobiłam sobie mini-kanapki. Ze śniadania została nam jedna bułka. Już trochę przyschła, ale nie szkodzi. Pokroiłam ją w kromeczki i opiekłam w tosterze. Następnie każdą z nich posmarowałam grubo (i niezbyt dokładnie) śmietankowym serkiem naturalnym. Na wierzchu ułożyłam plasterki awokado. Całość skropiłam cytrynową oliwą oraz sosem balsamicznym (również cytrynowym). Do tego grubo mielona sól i kolorowy pieprz. Rewelcyjna mała kolacja!

Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć, wszystko poszło w oka mgnieniu ;)
Następnym razem postaram się o tym pamietać.

Składniki:
  • bułka, bagietka
  • twarożek śmietankowy
  • awokado
  • oliwa
  • sos balsamiczny
  • sól, pieprz

piątek, 14 września 2012

Jabłecznik, szarlotka, ciasto z jabłkami...

Takie ciasto z jabłkami na szybko. Tego przepisu mi trzeba było. Wczoraj dostałam od sąsiadki całą reklamówkę jabłek z jej ogródka. No dobra, sama zbierałam. I żeby nie pogniły, to szybko musiałam coś z nich wymyśleć. Takie lepsze umyłam i sama zjadłam, podzieliłam się też z robotnikami na dachu. A reszta... No cóż, chodziło za mną kruche z jabłkami, ale nie mam wszystkich składników. Dlatego postawiłam na to szybkie ciasto z jabłkami. Właśnie jest w piekarniku. Jak je wyjmę i nie zniknie całe w niewyjaśnionych okolicznościach, to zrobię zdjęcie i dostawię :)

Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
-cukier puder do posypania

Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej,mąkę,proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i sie rozpływają w ustach.Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie.Mozna tez dodać bakalie. Smacznie wychodzi kiedy dodajemy rodzynki oraz śliwki suszone.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy 45 minut,do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach. Ciasto musi miec kolorec cynamonu pod koniec pieczenia.

Mój komentarz:
- blaszka średnia prostokątna
- bakalii nie dodałam

niedziela, 10 czerwca 2012

Szybkie ciasto z owocami i kruszonką

Pokusiłam sie o przygotowanie szybkiego ciasta z truskawkami z tego bloga. Kupiłam cały koszyczek truskawek i  te najbardziej dojrzałe zjedliśmy od razu. Resztę rozłożyłam na folii przy oknie, aby dojrzały. Teraz są czerwoniutkie i słodziutkie. Jednakże przejeść ich nie damy rady, dlatego zrodził się pomysł ciasta.
Przygotowanie go zajmuje jakieś 10 minut. Ładnie wyrasta, jest wilgotne i smaczne. Ciasto zaczynam od przygotowania owoców, następnie robię kruszonkę, a potem całą resztę.

Składniki
-3 szklanki przesianej mąki tortowej
-1 i 1/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody
-1/4 łyżeczki soli
-3 jajka
-2/3 szklanki oleju
-1 szklanka naturalnego jogurtu
-1/2 szklanki mleka
-1½ szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, agrest, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki)

Kruszonka:
-150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
-100 g cukru
-80 g masła
-1 cukier waniliowy

Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce. Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej. Połączone mokre składniki, wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i kruszonką. Piec ok 40-45 minut w 180-200 stopniach.

Można pokusić się o zrobienie lukru... kilka łyżek cukru pudru dobrze wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną ciepłej wody.

[foto wstawię później]

środa, 30 maja 2012

makaroniki

3 tygodnie temu zrobiłam moje pierwsze w życiu makaroniki. Wyszły przepyszne, wizualnie też niczego sobie. Ciut za długo trzymałam je w piekarniku, ale kolejne już wyszły idealne :)




niedziela, 19 lutego 2012

Razowy chleb żytni z kminkiem

Zrobiłam dzisiaj chlebek wg tego przepisu Liski. Generalnie miałam duży problem z wyrośnięciem chleba. Niby zakwas aktywny, odpowiednio wcześnie dokarmiony, ciasto rosło w ciepłym miejscu, ale tylko nieznacznie się podniosło w ciągu 5 godzin. Wymieszałam więc w oddzielnej miseczce grudkę drożdży z ciepłym mlekiem oraz łyżeczką mąki. Jak drożdże ruszyły, wymieszałam z nimi ciasto, dodałam jeszcze 2 łyżki mąki i ponownie wlałam do foremki i odstawiłam na 40 min do wyrastania.
No, tym razem foremka wypełniła się pięknym ciastem, urosło aż po brzegi. Piekłam wg oryginalnego przepisu.