niedziela, 10 czerwca 2012

Szybkie ciasto z owocami i kruszonką

Pokusiłam sie o przygotowanie szybkiego ciasta z truskawkami z tego bloga. Kupiłam cały koszyczek truskawek i  te najbardziej dojrzałe zjedliśmy od razu. Resztę rozłożyłam na folii przy oknie, aby dojrzały. Teraz są czerwoniutkie i słodziutkie. Jednakże przejeść ich nie damy rady, dlatego zrodził się pomysł ciasta.
Przygotowanie go zajmuje jakieś 10 minut. Ładnie wyrasta, jest wilgotne i smaczne. Ciasto zaczynam od przygotowania owoców, następnie robię kruszonkę, a potem całą resztę.

Składniki
-3 szklanki przesianej mąki tortowej
-1 i 1/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody
-1/4 łyżeczki soli
-3 jajka
-2/3 szklanki oleju
-1 szklanka naturalnego jogurtu
-1/2 szklanki mleka
-1½ szklanki dowolnych owoców sezonowych: truskawki, porzeczki, maliny, agrest, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki)

Kruszonka:
-150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
-100 g cukru
-80 g masła
-1 cukier waniliowy

Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce. Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej. Połączone mokre składniki, wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i kruszonką. Piec ok 40-45 minut w 180-200 stopniach.

Można pokusić się o zrobienie lukru... kilka łyżek cukru pudru dobrze wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną ciepłej wody.

[foto wstawię później]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz