sobota, 14 grudnia 2013

Na święta...

W tym roku na święta będę robić:
  1. galaretę z ryby
  2. łososia w cieście francuskim
  3. sałatkę śledziową a'la Pascal
  4. sałatkę śledziową a'la Okrasa
  5. zupę krem z borowików
  6. pierniczki (ciasto siedzi w lodówce od 11.11 :)
  7. piernik
  8. miodownik
  9. ciasteczka Linzera

GALARETA:
  • pstrągi
  • jarzynka
  • żelatyna
  • groszek
  • jajka

ŁOSOŚ:
  • łosoś
  • ciasto francuskie
  • boczek
  • ser żółty
  • musztarda
  • jogurt naturalny
  • kurkuma

SAŁATKA ŚLEDZIOWA PASCALA
  • 800 g ziemniaków, obranych
  • 2 czerwone jabłka, umyte, pokrojone w drobną kostkę, ze skórką, bez gniazd nasiennych
  • 1 biała rzepa, umyta, obrana, pokrojona w talarki, następnie na ćwiartki
  • 500 g matiasów, moczonych całą noc w mleku
  • niewielka ilość mleka do namoczenia śledzi
  • 1/2 opakowania rukoli, umytej
  • 3 małe cykorie, umyte
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 pęczek rzodkiewek, umytych, pokrojonych w talarki
  • 1 papryka zielona, umyta, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
  • 1 pęczek koperku, umytego
  • 1 jogurt naturalny BIO
  • 1 żółtko jaja BIO, umytego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • niewielka ilość oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka chrzanu sarmackiego
  • 1 łyżeczka miodu kremowego
  • sól
  • pieprz

SAŁATKA ŚLEDZIOWA OKRASY
  • filety śledziowe: 2 opakowania
  • czerwone buraki: 600 g
  • ocet spirytusowy: 50 ml
  • cebula, pokrojona w kostkę 1x1 cm: 1 szt.
  • ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę 1x1 cm: 400 g
  • jajka "M": 2 szt.
  • czerwone jabłko: 1 szt.
  • olej rzepakowy: 175 ml
  • natka pietruszki: 1 pęczek
  • cytryna: 1,5 szt.
  • musztarda Dijon: 1 mała łyżeczka
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku
  • czosnek: 3 ząbki

ZUPA Z BOROWIKÓW
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 300 g prawdziwków krojonych
  • 4 ziemniaki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
PIERNICZKI
link

PIERNIK
wg przepisu z książki kucharskiej

MIODOWNIK
link

LINZER COOKIES
link

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz