- galaretę z ryby
- łososia w cieście francuskim
- sałatkę śledziową a'la Pascal
- sałatkę śledziową a'la Okrasa
- zupę krem z borowików
- pierniczki (ciasto siedzi w lodówce od 11.11 :)
- piernik
- miodownik
- ciasteczka Linzera
GALARETA:
- pstrągi
- jarzynka
- żelatyna
- groszek
- jajka
ŁOSOŚ:
- łosoś
- ciasto francuskie
- boczek
- ser żółty
- musztarda
- jogurt naturalny
- kurkuma
SAŁATKA ŚLEDZIOWA PASCALA
- 800 g ziemniaków, obranych
- 2 czerwone jabłka, umyte, pokrojone w drobną kostkę, ze skórką, bez gniazd nasiennych
- 1 biała rzepa, umyta, obrana, pokrojona w talarki, następnie na ćwiartki
- 500 g matiasów, moczonych całą noc w mleku
- niewielka ilość mleka do namoczenia śledzi
- 1/2 opakowania rukoli, umytej
- 3 małe cykorie, umyte
- 30 g orzechów włoskich
- 1 pęczek rzodkiewek, umytych, pokrojonych w talarki
- 1 papryka zielona, umyta, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
- 1 pęczek koperku, umytego
- 1 jogurt naturalny BIO
- 1 żółtko jaja BIO, umytego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- niewielka ilość oleju słonecznikowego
- 1 łyżka chrzanu sarmackiego
- 1 łyżeczka miodu kremowego
- sól
- pieprz
SAŁATKA ŚLEDZIOWA OKRASY
- filety śledziowe: 2 opakowania
- czerwone buraki: 600 g
- ocet spirytusowy: 50 ml
- cebula, pokrojona w kostkę 1x1 cm: 1 szt.
- ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę 1x1 cm: 400 g
- jajka "M": 2 szt.
- czerwone jabłko: 1 szt.
- olej rzepakowy: 175 ml
- natka pietruszki: 1 pęczek
- cytryna: 1,5 szt.
- musztarda Dijon: 1 mała łyżeczka
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
- czosnek: 3 ząbki
ZUPA Z BOROWIKÓW
- 1 l bulionu drobiowego
- 300 g prawdziwków krojonych
- 4 ziemniaki
- 1 por
- 2 pietruszki
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietanki 30%
- olej
- 5 łyżek orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
PIERNICZKI
link
PIERNIK
wg przepisu z książki kucharskiej
MIODOWNIK
link
LINZER COOKIES
link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz