wtorek, 3 stycznia 2012

Bagietki klasyczne

Przepis ten znalazłam na pudełku, w które zapakowana była forma do pieczenia bagietek. Postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Oprócz niego, jest jeszcze drugi, na bagietki z orzechami i cebulką. Ten wypróbuję w drugiej kolejności.

Składniki:
-500g mąki
-1 1/2 łyżeczki soli
-kostka drożdży (42g)
-łyżka cukru
-250ml mleka
-100g masła

Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłym mlekiem, wmieszać cukier i odsawić na 10 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i zarobić gładkie ciasto. Odstawić na kolejne 20 minut.
Formę wysmarować oliwą. Następnie krótko zagnieść ponownie ciasto, podzielić na 3 części i uformować 3 bagietki. Umieścić bagietki w formie, spryskać wodą i odstawić na 15 minut.
Piec w 200 stopniach (lub 180 dla piekarników z termoobiegiem) przez ok 18 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić w foremce lub na kratce.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz